20 March, 2017

Mendaki Bukit Panorama, Sungai Lembing

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

~ Cuti sekolah seminggu. Along boleh balik rumah. Katanya agak stres juga duduk di asrama dengan jadual ketat dan berjauhan dari keluarga. Takpelah cuti seminggu ni bawa dia dan adik-adiknya pergi release tension... Cara nak release tension??? Bapaknya ni cuma tau bawa masuk hutan menghayati keindahan alam semulajadi... hihi. Singgah kampung jap ajak adik sepupu aku join sama.

19 Mac 2017  (Ahad)

~ 1.00 am; pagi-pagi buta lagi dah sampai di pekan Sungai Lembing. Dari LPT keluar exit Kuantan, selepas tol ambil simpang ke kanan, kalau ke kiri menuju Kuantan. Tidur-tidur ayam dalam kereta depan Masjid Jamek Sg. Lembing sementara menunggu waktu subuh.
~ Lepas solat subuh, menuju ke starting point di Market Street, masuk ikut Pasar Sungai Lembing.
~ Hujung minggu agak susah nak cari parkir kereta, kami letak kereta di stesen bas berdekatan Medan Selera Sg. Lembing... tak jauh sangat pun kalau jalan kaki ke tempat permulaan mendaki.
~ Sebenarnya ramai yang naik sebelum subuh sebab nak tengok pemandangan matahari terbit (jangan lupa bawa head lamp).
~ Ada tandas awam yang selesa serta pondok rehat di tempat permulaan.
~ Kami mula mendaki 6.40 pagi, pakai head lamp sekejap je sebab cuaca dah mula cerah.
~ 15 minit pertama pendakian agak mencabar sebab laluan agak curam. Tapi treknya memang selesa, lebih kurang 90 % adalah tangga bersimen siap dengan pemegang besi tempat berpaut. Cuma hati-hati di 2-3 tempat tangganya rosak sikit.
~ Selepas 30 minit, trek semakin landai. Dah boleh nampak pemandangan indah lautan awan karpet di bawah.
~ Angah seperti biasa laju ke depan, meninggalkan ibunya yang dah lebih 14 tahun tak mendaki mana-mana bukit, Along yang semakin besar dan berat 'pouch bag'nya dan Aina yang asyik mengeluh penat dan tak larat sepanjang pendakian. Ayahnya terpaksa la jadi sweeper diorang...hihi.



~ Selepas mendaki kira-kira 45 minit, akhirnya kami sampai di puncak Bukit Panorama yang ketinggiannya 291 meter dari aras laut. Kalau fit rasanya 20-30 minit boleh sampai puncak. Waktu kami sampai ramai yang dah mula turun.
Puncak bukit memanjang dan agak luas, di sebelah kanan pemandangan awan karpet, di sebelah kiri pulak pemandangan matahari terbit berlatarbelakangkan Bukit Charas (yang ada Gua Charas tu). Nak camping pun boleh je, tapi kena bawa bekalan air dari bawah la, tiada sumber air kat puncak ni.
~ Terdapat dua pondok dibina bagi pengunjung berehat selepas mendaki. Kami lepak pekena roti krim jagung dan air kotak yoghurt buat alas perut.
~ Selesai bergambar dan berswafoto, turun semula ke tempat permulaan. Masa turun ni Aina bukan main laju tak sabar-sabar nak sampai bawah.



~ Kat depan pasar ni ada pasar pagi setiap Ahad. Sarapan kat Medan Selera Sg. Lembing, tempat kami parkir kereta tadi. Sedap juga roti canai yang garing dan kuah dal & karinya pun sedap. Tak ingat pulak nama gerainya.
~ Lepas sarapan, melayan anak-anak yang nak pergi Muzium Sg Lembing, nampak tersergam atas bukit dari medan selera ni. Tiket masuk RM2 untuk dewasa, kanak-kanak bawah 12 tahun percuma.
Muzium ini mempamerkan peralatan-peralatan berkaitan perlombongan bijih timah dan bagaimana proses perlombongan dijalankan. Suatu waktu dahulu Sg. Lembing ni sangat terkenal sebagai tempat perlombongan bijih timah dan merupakan pengeluar bijih timah utama di negeri Pahang... khabarnya lombong di sini merupakan lombong bijih timah bawah tanah terbesar di dunia.
~ Hampir sejam melawat seluruh muzium, kami bertolak ke Air Terjun Sungai Pandan, anak-anak dah tak sabar nak mandi.




Entri Seterusnya: Berkhemah di Air Terjun Sungai Pandan, Kuantan

2 comments :

  1. Subhanallah.. cantik.. Menariknya.. terasa diri turut berada di lokasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok gambar tak sama dgn tengok secara live, apalagi puan... silakan berada di lokasi kejadian :)

      Delete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen...

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...